Toward the characterization of building occupancies for fire safety engineering: Capabilities of disabled people moving horizontally and on an incline
Drugi artykuł kompleksowo opisujący problemy ewakuacji ludzi niepełnosprawnych z budynków. Opisano wyniki badań eksperymentalnych, których celem było określenie zdolności ludzi niepełnosprawnych do przemieszczania się po poziomych i pochylonych przejściach w budynkach. Wyniki tych badań są przedstawione w formie praktycznej tzn. mogą być bezpośrednio wykorzystane do oszacowania budynków pod kątem ewakuacji niepełnosprawnych z obiektów budowlanych.
Karen E. Boyce, T.Jim Shields, G.W.H. Silcock.
Keywords: Osoby z niepełnosprawnością; Ewakuacja; Budynki; inżynieria pożarowa