Numerical simulation of the mass loss process in pyrolizing char materials
W artykule omówiono nieliniowe warunki brzegowe: ruch frontu granicznego ``węgiel - materiał nierozłożony'' tworzącego się podczas pirolizy materiałów zwęglających się. Ta nowa technika symulacji spalania jest porównywana z analitycznymi rozwiązaniami. Zamieszczony w artykule model pirolizy autorzy wykorzystują do oceny szybkości ubytku masy z białej sosny eksponowanej na strumień ciepła w atmosferze azotu. Porównanie modelu z wynikami eksperymentalnymi pokazuje, że zarówno obliczanie szybkości ubytku masy jak i rozkład temperatury wewnątrz sosny są zgodne z uzyskanymi wynikami eksperymentalnymi.
F. Jia, E.R. Galea, M.K. Patel.
Keywords: Rozkład termiczny; spalanie; zwęglanie; Badania pożarnicze; Symulacja