Toward the characterization of building occupancies for fire safety engineering: Capability of disabled people to negotiate doors
Trzeci artykuł z serii poświęconej ewakuacji ludzi niepełnosprawnych z budynków. Przedstawiono wyniki badań eksperymentalnych mających na celu określenie zdolności ludzi niepełnosprawnych do pokonywania drzwi, których otwarcie wymaga siły. Wyniki wskazują, że wiele osób niepełnosprawnych nie radzi sobie z taką przeszkodą, nawet przy względnie małej sile wymaganej do ich otwarcia. Czasy przejścia przez drzwi zmieniają się bardzo w zależności od stopnia niepełnosprawności. Uzyskane wyniki staną się podstawą do projektowania wyjść ewakuacyjnych z budynków.
Karen E. Boyce, T.Jim Shields, G.W.H. Silcock.
Keywords: Budynki; Osoby z niepełnosprawnością; Ewakuacja; inżynieria pożarowa