Modelling the combustion of solid-phase fuels in cone calorimeter experiments
Zaprezentowano nowe podejście do modelowania spalania ciał stałych wykorzystując dwie wielkości: temperaturę (Tp), w której przebiega ubytek masy i ciepło wymagane do przekształcenia ciała stałego w fazę w temperaturze Tp. Matematyczny model spalania w kalorymetrze stożkowym opracowano wykorzystując jako paliwo polietylen (PE). Model nie obejmuje rozkładu termicznego PE, ale mechanizmy ubytku masy. Autorzy stwierdzają, że szybkość ubytku jest bardzo dobrym wskaźnikiem modelowania spalania materiałów stałych.
J.E.J. Staggs, R.H. Whiteley.
Keywords: Paliwa; Temperatura; spalanie; ciała stałe; Rozkład termiczny; Symulacja; Kalorymetr stożkowy