Fire on the horizon. Preventing the loss from bush, forest, brush, grass and wildland fires
Opisano sposoby zapalenia się oraz rozwój pożarów masowych na obszarach leśnych oraz sposoby zapobiegania stratom pożarowym powstałym w wyniku pożarów buszu, lasów, traw. Przedstawiono wpływ topografii terenów i zabudowań oraz ich konstrukcji, typu roślinności, dostępności wody na rozwój pożarów obszarów leśnych.
S. Zenovsky.
Keywords: Lasy; Pożary; zapobieganie stratom