Problem solving and decision making
Rozpatrzono i wyjaśniono sześć kroków niezbędnych do podjęcia racjonalnej decyzji: 1) identyfiakcja problemu; 2) analiza problemu; 3) tworzenie racjonalnych rozwiązań; 4) wybór optymalnego rozwiązania; 5) wprowadzenie w życie wybranego rozwiązania; 6) oszacowanie przyjętego rozwiązania. Podano szczegółowy schemat podejmowania decyzji w sytuacjach nadzwyczajnych i model procesów decyzyjnych.
D. Dowling.
Keywords: Proces decyzyjny; Dowodzenie; Kierowanie