Variation of mass combustion rate with oxygen concentration and gas pressure of a Milleu
W oparciu o analizę bezwymiarową pokazano, że masowa szybkość spalania cieczy jest funkcją stężenia tlenu (wprostproporcjonalnie) w pomieszczeniu, w którym się rozwija się pożar i ciśnienia gazów istniejących w pomieszczeniu w potędze 2/3. Podano ogólne równanie umożliwiające oszacowanie masowej szybkości spalania paliw węglowych.
Y.V. Nikitin.
Keywords: Paliwa; spalanie; Badania pożarnicze; Pożary wewnętrzne