Study of flame spread over JP8 using 2-D holographic interferometry
Pomimo szerokiego wykorzystania paliw JP szczególnie w transporcie, charakterystyka szybkości rozprzestrzeniania się płomienia po JP8 nie jest znana. W opisanych badaniach, jako szybkość rozprzestrzeniania się płomienia w funkcji początkowej temperatury cieczy. Uzyskane wyniki wskazują, że szybkość rozprzestrzeniania się płomienia po powierzchni JP8 jest funkcją początkowej temperatury JP8 w zakresie 15-40 oC.
G. Tashtoush, K. Saito, C. Cremers, L. Gritzo.
Keywords: Badania pożarnicze; Paliwa; Pożary - rozprzestrzenianie się