Self extinction of fire in a closed compartment
W oparciu o cieplną teorię inicjacji spalania płomieniowego, zanalizowano zjawisko przerwania reakcji spalania podczas pożarów w zamkniętych pomieszczeniach zakładając, że spalanie przerywa się, gdy stężenie tlenu w pomieszczeniu spada do 12-13%. Rozpatrzono bilans cieplny w pomieszczeniu wykorzytując zależność Arrheniusa oraz wielkość kinetyki w czasie pożarów. Stwierdzono, że kiedy temperatura pożaru zmniejsza się o 20% w stosunku do maksymalnej temperatury pożaru, przechodzi on w stan regresji.
Y.V. Nikitin.
Keywords: Badania pożarnicze; spalanie; kinetyka; Pożary wewnętrzne