Solid fire extinguischment by a water spray
Opisano model transferu ciepła pomiędzy palącym się ciałem stałym a kroplami wody w procesie gaszenia materiałów stałych, wykorzystując analityczne metody dynamiki płynów (CFD). Do określenia krytyczne granice pomiędzy obszarami spalania i gaszenia wykorzystano w modelu energię zwróconą ("feedback") z płomienia do powierzchni ciałą stałego. Wyniki badań przedstawiono w postaci krytycznego strumienia wody, przy którym następuje ugaszenie materiału.
Vasily Novozhilov, B. Moghtaderi, J.H. Kent, D.F. Fletcher.
Keywords: spalanie; ciała stałe; Ciepło/wydzielanie ciepła; Symulacja