Prediction to nonlinear behavior of steel frames subjected to fire
W artykule opisano metodę umożliwiającą analizę nieliniowego zachowania się ram stalowych w warunkach cieplnych symulujących pożar. Przy wykorzystaniu modelu Clougha zanalizowano sztywność ramy w podwyższonej temperaturze. W celu zweryfikowania dokładności obliczeń przeprowadzono testy w dużej skali tzn. na jednokondygnacyjnym budynku dwuprzęsłowych ramach w warunkach pożarowych.
Guo-Qiang Li, Shou-Chao Jiang.
Keywords: Konstrukcje stalowe; Konstrukcje budowlane; testy pożarnicze; Badania pożarnicze