Non-awakening in children in response to a smoke detector alarm
Opis badań przeprowadzonych w Melbourne mających na celu opis zachowania się dzieci i dorosłych podczas snu w nocy, w chwili zadziałania alarmu z czujki dymowej umieszczonej przy poduszce. Badania wykazały, że 85% dzieci nie obudziło się w ogóle, natomiast 100% dorosłych zareagowało na sygnał w maksimum 32 sekundy. We wnioskach podano, że najlepszym rozwiązaniem byłoby zainstalowanie w domach mieszkalnych połączeń "międzypokojowych". W takich warunkach przebudzeni rodzice natychmiast budziliby dzieci.
Dorothy Bruck.
Keywords: dzieci; Czujki dymu; Budownictwo mieszkaniowe; Zachowania ludzi; Systemy alarmowe