Modeling of heat transfer of a polypropylene-based intumescent system during combustion
W artykule omówiono model przenoszenia ciepła w czasie spalania powłok pęczniejących powstałych na bazie polipropylenu typu PP-APP/PER. W modelu założono, że tworzy się front, który decyduje o szybkości przenoszenia ciepła w warstwie, w czasie pożaru. Materiałem eksperymentalnym były różnego typu polipropyleny. Badano LOI (limiting oxygen index test) rozkład temperatury w warstwie, szybkość rozkładu warstw, współczynnik przewodnictwa cieplnego, pojemność cieplną. Omówiono wyniki badań i podano ich interpretację.
Serge Bourbigot, Sophie Duquesne, J.-M. Leroy.
Keywords: Tworzywa sztuczne; spalanie; Indeks tlenowy