Die Wasserwehr der BASF-Werkfeuerwehr
Najbezpieczniejszym środkiem gaśniczym jest woda. Pomimo ulepszonych chemicznych środków gaśniczych woda jest często wykorzystywana do polepszenia ich skuteczności. Pobiera się ją z rzek, jezior i kanałów. Środowisko nie może być skażone, dlatego też straż pożarna wykorzystuje system BASF. Przedstawiono organizację specjalnej niemieckiej jednostki gaśniczej ``Wasserwehr''. Omówiono jej strukturę, wyposażenie oraz zadania.
Siegfried Fiedler.
Keywords: Środki gaśnicze i neutralizujące; systemy gaśnicze; Organizacja straży pożarnych