Obrazovanie sażi v laminarnom diffuzionnom plameni prirodnogo gaza pri vvedenii v gaz rjada uglevodorov i vozducha
Wyniki badań wykazały, że przy wprowadzeniu gazu acetylonowego, etylenowego, heksanowego i oktanowego, a także benzyny i nafty nowe cząsteczki sadzy w dyfuzyjnym płomieniu laminarnym nie mają wpływu na wprowadzenie cząsteczek węglowodoru rozchodzących się wraz ze wzrostem czasu. Podobny efekt tzw. inhibitowane wytworzenie sadzy, zaobserwowano wcześniej podczas izotermicznej pirolizy mieszanin węglowodorowych.
L.M. Borodina, M.S. Nemirovskii, P.A. Tesner.
Keywords: Badania pożarnicze; ciecze; sadza; Płomień; Gazy palne