Vosplamenenie v vozduche poroszkom aljuminija v smesjach s żidkimi uglevodorodnymi toplivami
Do badań wzmożonego zapalenia sproszkowanego aluminium w mieszaninie paliwa węglowodorowego wykorzystano system mieszanin płynnych i sproszkowanych w obecności fal cieplnych. Wyniki badań pokazują, że temperatura 1000-2000 K wzmaga zapalenie mieszaniny płynnej ze sproszkowanym aluminium przy dyspersji 5-10 m/km paliw wysokoprężnych.
V.M. Boiko, S.V. Poplavskii.
Keywords: Badania pożarnicze; Mieszaniny; Paliwa płynne