Šernye dni Ešede
W czerwcu 1998 roku wykoleił się pociąg ``Intercity'' w Eszede (Niemcy) na trasie kolejowej Hamburg-Monachium. Siła uderzenia była tak duża, że wyrzuciła wagony na odległość 300 m od miejsca wypadku. Opisano przebieg akcji ratowniczo-gaśniczej.
N. Nikolaev.
Keywords: Katastrofa kolejowa w Eschede (1998); Transport kolejowy; Akcja ratowniczo-gaśnicza; Wypadki kolejowe; Eschede (Niemcy)