L'imaginaire technique. Titanic
W nawiązaniu do filmu Jamesa Camerona pt. "Titanic", któremu zarzuca marksistowski punkt widzenia zdarzeń oraz książki Eatona i Haasa pt. "Titanic". Destination desastre" autor przedstawił swoje poglądy na temat aspektów filozoficznych ryzyka technologicznego. W teorii inżynierii ryzyka wyróżnia się dwa syndromy: syndrom Titanica (1912 r.), oraz bardzo podobny syndrom zwany "groupthink" związany z katastrofą Challengera, która miała miejsce w 74 lata później.
D. Cérézuelle.
Keywords: Analiza ryzyka; technologia