Feuerwehr: ein alter Hut? Die Feuerwehr im antiken Rom - Meier, J.
Działalność straży pożarnej i jej wyposażenie ratownicze w okresie 37r. do 115 r. n. e. Organizacja straży pożarnej tzw. "cohortes vigilium" podlegała cesarzowi i liczyła ok.560-1000 mężczyzn. Przedstawiono organizację straży pożarnej, ubiór, plany i taktykę gaszenia pożarów.
J. Meier.
Keywords: Organizacja straży pożarnych; Historia pożarnictwa; Włochy