Put' pregradila ochrana
W artykule omówiono przebieg pożaru, który powstał na pierwszym piętrze domu towarowego, a następnie rozprzestrzenił się na sąsiednie kondygnacje. Pożar szybko dostrzeżono dzięki sygnalizacji alarmowej. Akcja gaśnicza była utrudniona z powodu gęstego czarnego dymu i silnego ognia. Powyższe zjawiska utrudniały wykorzystanie sprzętu i dróg ewakuacyjnych. Opisano przebieg akcji ratowniczo-gaśniczej. Ocena przeprowadzonej akcji.
N. Aleksandrov.
Keywords: Budownictwo użyteczności publicznej; Akcja ratowniczo-gaśnicza; drogi ewakuacyjne; Obiekty handlowe; Budynki