Istota pożarów, ich przyczyny i podział (Nakładem autora przy finansowej pomocy Głównego Związku Str. Poż. R.P. i Magistratu stoł. m. Warszawy, 1927. -)
[Przedstawiono chemiczne i fizyczne właściwości ognia, przyczyny powstawania pożarów: promienie słoneczne, uderzenie piorunu, samozapalanie się, wybuchy. Tablica substancji i związków chemicznych. Przyczyny pożarów zależne od woli ludzi m.in.: figle dziecięce, podpalanie, oświetlenie, ogrzewanie, iskry z palenisk, instalacje mechaniczne i odlewnie. Przyczyny rozszerzania się pożarów.]
Keywords: Substancje chemiczne; Wybuchy; Podpalenia; Przyczyny pożaru; Chemia fizyczna; Pożary - rozprzestrzenianie się