Selected Analytical Studies on Explosions, Detonations, Flmmability Limits, and Ignition of Gases, and on Heterogeneous Burning (London; New York; Paris; Los Angeles : PERGAMON PRESS, 1959. -)
Przedstawiono podstawy aerotermochemii, elementarną teorię granicy wybuchu dla gazów w wentylacji zamkniętej bez reakcji przestrzennej, mechanizm kompleksu reakcji chemicznych i granic wybuchu w wentylacjach, jakościową teorię reakcji łańcuchowej w wentylacji, falę detonacyjną w gazach, granice palnośći, podstawy zapłonu, spalanie heterogenne, procesy spalania.
S.S. Penner.
Keywords: fizykochemia wybuchów; fizykochemia spalania; spalanie; fala detonacyjna; Zapłon; Badania pożarnicze; Wybuchy