Arising of panic during evacuation. Factors influence to come into it being and how counteract them (2000. -)
Referat dyskusyjny omawiający problemy związane ze wzrostem objawów paniki wśród ludzi opuszczających budynek podczas niebezpiecznego zdarzenia. Zdefiniowano pojęcie ``panika'' i czynniki wpływające na to zjawisko oraz opisano działania interwencyjne w czasie ewakuacji ludzi przez jednostki straży pożarnej. Autorzy omawiają zarówno aspekty teoretyczne jak i praktyczne problemy dotyczące zjawiska paniki.
Iwona Grunt-Mejer, Dariusz Wróblewski, I. Naworol.
Keywords: Socjologia; panika; Ewakuacja; Psychologia