Konzept eines Messfahrzeuges für die Forschung (1999. -)
Przedstawiono koncepcje Instytutu Pożarniczego Sachsen - Anhalt (IdF LSA) dotyczące wykorzystania specjalnego pojazdu gaśniczego MOBLAD do badań pożarniczych szczególnie podczas działań operacyjnych oraz podczas kontaktu z materiałami niebezpiecznymi. Opisano możliwości przeprowadzania badań przez MOBLAD (Mobiles Brandtechnisches Labor): dokumentacja pożarowa, popożarowe pomiary analityczne, analiza chemiczna, integracyjne metody techniczne, zastosowanie termokamery, gazochromatografii, spektrometrii pomiarowej.
R. Grabski, H. Starke.
Keywords: Badania pożarnicze; Samochody gaśnicze; Pojazdy pożarnicze; Pojazdy specjalne