Method of determination of loss of prestressing forcein strands exposed to standardised fire (1999. -)
Omówiono wyniki badań testowych mających na celu określenie strat siły wstępnego sprężania elementu w środowisku pożarowym przy założeniu stałej szybkości wzrostu w elemencie zginanym. Opisano metodologię badań, weryfikację wyników testów oraz wniosków z badań szczególnie w odniesieniu do wpływu strat siły wstępnego sprężania elementu na jego odporność ogniową.
Zoja Bednarek.
Keywords: Wytrzymałość materiałów; Badania pożarnicze; Warunki pożarowe; Odporność ogniowa