Analiza dostępnych rozwiązań zabezpieczeń ogniochronnych przepustów instalacyjnych w klasie odporności EI 240 [praca inżynierska] (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2022)
Celem pracy dyplomowej była analiza dostępnych rozwiązań w klasie odporności EI 240. W pracy zostały przedstawione podstawy prawne dotyczące przepustów instalacyjnych według normy PN-EN 1366-3:2010 oraz obiektów budowlanych. Następnie przedstawiono rodzaje przepustów instalacyjnych i opisano warianty ich zabezpieczenia w sposób poprawny. Przedstawiono sposób przeprowadzania badań ogniowych w laboratorium. Zaproponowano wprowadzenie na rynek nowego produktu spełniającego szereg wymagań. Z pracy zostały wyciągnięte wnioski końcowe oraz podsumowane. [Streszczenie Autora]
Daniel Szymon Lepianka ; promotor st. bryg. dr inż. Mariusz Pecio
Keywords: Zabezpieczenia ogniochronne