Analiza wyposażenia i jego rozmieszczenia w zabudowie pojazdów pożarniczych dysponowanych w pierwszej kolejności w OSP będących w KSRG w zależności od charakterystyki obszaru chronionego [praca inżynierska] (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2022)
Celem pracy było określenie zasadności rozmieszczenia sprzętu, rodzajów mocowań, ułożenia w skrytkach względem specyfikacji działań w danym rejonie. Część teoretyczną podzielono na dwa główne tematy. W pierwszym zawarto standardy oraz wymagania pojazdów pierwszo wyjazdowych w OSP z KSRG. W drugim przybliżono charakterystykę rejonów działania wybranych jednostek OSP. W części praktycznej przeanalizowano statystyki wyjazdowe, opinię druhów oraz zabudowy samochodów pierwszo wyjazdowych z trzech wybranych jednostek Ochotniczych Straży Pożarnych. Zakończono obszernym podsumowaniem, a także wnioskami rozbudowanymi o osobiste sugestie autora. [Streszczenie Autora]
Hanna Gołębiewska ; promotor: dr inż. Włodzimierz Kupicz.
Keywords: Pojazdy pożarnicze; Krajowy System Ratowniczo-Gaśniczy