Bezpieczeństwo pożarowe domowych instalacji do produkcji alkoholu etylowego [praca inżynierska] (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2022)
Praca inżynierska pod tytułem „Bezpieczeństwo pożarowe domowych instalacji produkcji alkoholu etylowego'' przedstawia analizę rozchodzenia się par etanolu podczas awarii przykładowej instalacji do produkcji alkoholu etylowego w pomieszczeniu zamkniętym w trzech wariantach awarii. Dokonano prezentacji ogólnych informacji na temat alkoholu etylowego, procesu fermentacji oraz zagrożeń występujących w trakcie procesu destylacji w domowych warunkach. W pracy zbadano 3 typy mogących wystąpić awarii: pęknięcia uszczelki łączącej kolumnę rektyfikacyjną ze zbiornikiem, awarię chłodnicy szczytowej oraz niekontrolowane uwolnienie etanolu na powierzchni płaskiej. Zaprezentowano oraz opisano elementy składowe stanowiska badawczego oraz metodykę badawczą. Przedstawiono wyniki wzrostu stężenia par etanolu w pomieszczeniu oraz wentylacji przy 4 różnych współczynnikach wymiany. Otrzymane wyniki stężeń par wskazują że podczas domowej destylacji istnieje ryzyko wybuchowo- pożarowe [Streszczenie Autora]
Grzegorz Wieleba ; promotor kpt. dr Tomasz Węsierski.
Keywords: Etanol