Koncepcja ochrony przeciwpożarowej na statku morskim towarowym [praca inżynierska] / Kamil Węglarz ; promotor st. kpt. dr inż. Szymon Ptak (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2022)
Celem niniejszej pracy jest opracowanie projektu systemu sygnalizacji pożarowej na statku masowym Polskiej Żeglugi Morskiej Kociewie. Praca została podzielona na część teoretyczną oraz praktyczną. W części teoretycznej omówiono następujące zagadnienia: regulacje prawne dotyczące ochrony ppoż. statków morskich, zaprezentowano charakterystykę ogólną badanego statku oraz charakterystykę pożarową. Ponadto w tej części omówiono opis działania systemu sygnalizacji pożarowej oraz tematykę przeglądów i konserwacji urządzeń przeciwpożarowych. Część praktyczna dotyczy opracowania projektu systemu sygnalizacji pożarowej na badanym masowcu opierając się na przepisach morskich. W trakcie realizacji tej części zrealizowano zagadnienia dotyczące opisu technicznego wybranej instalacji wykrywczej pożaru, doboru elementów liniowych i przewodów, lokalizacji centrali sygnalizacji pożarowej oraz obliczenia warunków zasilania. Poza tym w tej części zaprezentowano koncepcję ochrony przeciwpożarowej opisywanego statku Kociewie, gdzie jest przedstawione współdziałanie innych urządzeń przeciwpożarowych oraz schemat ideowy zaprojektowanego systemu sygnalizacji pożarowej. Na końcu sformułowano wnioski, które mogą pomóc projektantom przy opracowaniu projektów systemów sygnalizacji pożarowej na statkach morskich. [Streszczenie Autora]
BRAK ZGODY NA WGLĄD PRACY
Keywords: Statki