Zastosowanie urządzeń do pomiaru temperatury w pracy strażaka [praca inżynierska] (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2022)
Celem niniejszej pracy było wskazanie optymalnych rozwiązań technologicznych umożliwiających pomiar temperatury w pracy strażaka. W pracy zostały przedstawione różne metody pomiaru temperatury oraz urządzenia działające na podstawie różnych zjawisk. Wykonano badania mające na celu wskazanie jakie urządzenia sprawują się najlepiej, są najbardziej przystosowane oraz wykazały największą skuteczność podczas pracy strażaka. Poprzez porównywanie wyników badań ze wzorcem pokazano dokładność jak i błędy pomiarowe używanych urządzeń oraz wpływ emisyjności ciał na prawidłowy pomiar za pomocą metody podczerwieni. W pracy sprawdzono również nowoczesny system HIKVISION do przesiewowego pomiaru temperatury oraz jego działanie w porównaniu z pirometrem Medivon Timi Verona. Najlepiej sprawdzającym się urządzeniem w pracy związanej z pomiarem temperatury w różnych etapach pożaru dzięki dobremu przystosowaniu oraz prostocie i intuicyjnej obsłudze okazała się kamera termowizyjna. Wywnioskowano, również, że duży wpływ na pomiar temperatury ma człowiek i aby pomiar był wiarygodny musi wiązać się ze znajomością sprzętu, metody pomiaru oraz zasad zgodnie, z którymi należy go wykonywać. [Streszczenie Autora]
Cezary Prymak ; promotor dr Stefania Elbanowska-Ciemuchowska.
Keywords: Pomiary