Analiza wytycznych postępowania ratowniczego podczas zdarzeń z butlami z acetylenem w różnych krajach [praca inżynierska] (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2022)
Celem powyższej pracy było porównanie wytycznych postępowania ratowniczego z butlami z acetylenem stosowanych w takich krajach, jak Szwecja, Szkocja, Wielka Brytania, Stany Zjednoczone oraz Polska. Praca zawiera 8 rozdziałów opisowych i obejmuje omówienie właściwości fizykochemicznych acetylenu, jego magazynowanie, transport oraz wykorzystywanie. Ponadto dokonana została analiza reakcji oraz zjawisk niebezpiecznych, jakie może stworzyć acetylen. Omówiono procedury stosowane ww. krajach oraz kilka projektów badawczych na temat skuteczności przedstawionych rozwiązań. Na koniec sformułowano wnioski, w których zaproponowano zmodyfikowane procedury ratownicze dotyczące zdarzeń z udziałem butli z acetylenem i innowacyjne sposoby zwiększenia bezpieczeństwa ratowników oraz szybszego usunięcia zagrożenia. Zasady ratownicze obecnie stosowane w Polsce nie odbiegają od metod używanych w analizowanych krajach. [Streszczenie Autora]
Norbert Michta ; promotor st. bryg. dr inż. Zdzisław Salamonowicz.
Keywords: Akcja ratownicza; Acetylen; Polska; Stany Zjednoczone (USA); Szkocja; Wielka Brytania; Szwecja