Analiza przygotowania potencjału KSRG do działań gaśniczych przy pożarach lasu na przykładzie Komendy Powiatowej PSP w Słupcy [praca inżynierska] (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2022)
Celem pracy jest ocenienie czy jednostki Krajowego Systemu Ratowniczo-Gaśniczego na terenie powiatu słupeckiego są przygotowane do wielkopowierzchniowego pożaru lasu. Aby określić zagrożenie pożarowe, przedstawiono charakterystykę lasów powiatu słupeckiego i sposoby chronienia lasów przed powstaniem pożaru. Autor pracy odniósł się do wiedzy i doświadczeń modułów GFFFV utworzonych w ramach Unijnego Mechanizmu Ochrony Ludności. Ponadto, wykorzystano wiedzę z innych krajów, np. USA. Ważnym punktem pracy jest określenie możliwości sił i środków w samym powiecie, jak i możliwości wsparcia powiatu siłami z Wojewódzkiego Odwodu Operacyjnego czy Centralnego Odwodu Operacyjnego. Następnie nakreślono możliwości adaptacji rozwiązań organizacyjnych, sprzętowych i szkoleniowych zarówno z modułów GFFFV jak i ze służb innych krajów do jednostek KSRG. Następnie zaproponowano rozwiązania możliwe do wdrożenia, określono kierunki rozwoju doskonalenia zawodowego oraz przygotowano szereg pomysłów rozwoju jednostek KSRG. Na samym końcu zaproponowany został przykładowy scenariusz ćwiczeń powiatowych w ramach koncepcji doskonalenia zawodowego ratowników Krajowego Systemu Ratowniczo-Gaśniczego. [Streszczenie Autora]
Szymon Michalak ; promotor mł. bryg. dr inż. Marcin Łapicz.
Keywords: Krajowy System Ratowniczo-Gaśniczy; Pożary lasów; Województwo wielkopolskie