Ocena właściwości ochronnych ubrań ratowniczych przed promieniowaniem jonizującym [praca inżynierska] (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2022)
Podjęty temat miał za zadanie zapełnienie luki występującej w literaturze przedmiotu na temat odporności specjalistycznej odzieży używanej do działań ratowniczych w Państwowej Straży Pożarnej oraz zwykłego ubioru strażaka na promieniowanie jonizujące. Praca składała się z części teoretycznej oraz części badawczej. W części teoretycznej przybliżono charakterystykę zjawiska promieniowania jonizującego, kładąc nacisk na zagrożenia z nim związane. Dodatkowo omówiono zasady postępowania Państwowej Straży Pożarnej z materiałami promieniotwórczymi. Natomiast w części badawczej przebadano 31 zestawów badawczych w różnymi kombinacjami ubrań stosowanych w PSP, by określić narażenie strażaka na promieniowanie w zależności od odzieży. Do badań wykorzystano specjalistyczną aparaturę znajdującą się w Pracowni Fizyki w Szkole Głównej Służby Pożarniczej. Izotopem promieniotwórczym był europ-152. Dodatkowo przy badaniach wykorzystano przeszkody materialne tj. dąb, sosna, beton, cegła imitujące realistyczne warunki na miejscu akcji. [Streszczenie Autora]
Wojciech Grzegorczyk ; promotor dr inż. Agnieszka Górska.
Keywords: Ubranie specjalne; promieniowanie