Badanie właściwości pian wytworzonych z koncentratów na bazie surfaktantów kationowych [praca inżynierska] (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2022)
Celem niniejszej pracy była ocena możliwości wytwarzania stabilnych pian na bazie surfaktantów kationowych. Realizacji celu służyły badania literaturowe dotyczące rodzaju i właściwości surfaktantów kationowych, ich zastosowania w działaniach ratowniczych, charakterystyka stabilizatorów pian oraz prace laboratoryjne. Przedmiotem badań były następujące właściwości roztworów surfaktantów kationowych i ich koncentratów: zdolność do wytwarzania piany, jej trwałość oraz napięcie powierzchniowe, co posłużyło do wyznaczenia krytycznego stężenia micelarnego. Piany wytwarzano metodą ubijania w cylindrze, natomiast napięcie powierzchniowe badano przy użyciu tensjometru pęcherzykowego. Na podstawie badań sformułowano wnioski końcowe. Z badanych surfaktantów kationowych najlepsze zdolności pianotwórcze wykazały surfaktanty kationowe CTAB oraz Arquad MCB-50. [Streszczenie Autora]
Krzysztof Zamościński ; promotor dr hab. inż. Andrzej Mizerski, prof. SGSP.
Keywords: Środki gaśnicze pianotwórcze