Ocena odporności hełmów strażackich na zgniot poprzeczny [praca inżynierska] (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2022)
Zakres pracy obejmuje studium literatury specjalistycznej w zakresie wymagań, funkcjonalności i konstrukcji hełmów strażackich wraz z badaniami laboratoryjnymi. Temat bezpieczeństwa służb pożarniczych jest istotny od wielu lat, a postęp cywilizacyjny skłania do poszukiwań najbardziej optymalnych rozwiązań w tym obszarze. W części teoretycznej podjęto temat dotyczący przepisów bezpieczeństwa i higieny służby Strażaków Państwowej Straży Pożarnej. W pracy ujęto akty prawne dotyczące użytkowanie hełmów strażackich w Polsce, a w szczególności zapisy zawierające zasady i normy prawne dotyczące hełmów zawierające nakaz noszenia przedmiotów umundurowania, oznak i środków ochrony indywidualnej zgodnie z ich przeznaczeniem. Praca zawiera także charakterystykę konstrukcji hełmów strażackich i jego elementów składowych. Część teoretyczną kończy podrozdział dotyczący producentów różnych modeli hełmów na rynku krajowym i zagranicznym. Druga część pracy zawiera opis doświadczenia przeprowadzonego na wybranych hełmach strażackich. W części praktycznej znajduje się także opis metod badawczych, analiza wyników i wnioski końcowe. Obiekty badań analizowano pod kątem sztywności i odkształceń pod wpływem określonej siły. Podczas próby okazało się, że obiekt, który był prawdopodobnie uszkodzony (posiadał mikropęknięcia strukturalne, które ujawniły się podczas badania) nie spełnił wymagań normy technicznej PN-EN 443:2008. Fakt ten potwierdził istotę systematycznego i dokładnego przeglądu sprzętu po każdorazowym użyciu w celu utrzymania jego parametrów technicznych zapewniających bezpieczeństwo. [Streszczenie Autora]
Adam Zając ; promotor dr hab. inż. Daniel Pieniak, prof. uczelni.
Keywords: Hełmy strażackie