Działania ratowniczo-gaśnicze a bezpieczeństwo strażaków podczas gaszenia instalacji fotowoltaicznej na budynku jednorodzinnym [praca inżynierska] (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2022)
Problematyka ujęta w niniejszej pracy dotyczyła oceny przygotowania do działań ratowniczo - gaśniczych w obrębie pożaru budynku z instalacją fotowoltaiczną oraz ocena bezpieczeństwa strażaków podczas takich zdarzeń. Intensywny rozwój technologii spotykany będzie coraz częściej na czynnościach ratowniczych w tych obiektach. W pracy skupiono uwagę na zagrożenia ze strony instalacji fotowoltaicznej oraz określono stopień możliwości ich występowania. Scharakteryzowano prawidłowe czynności kierującego działaniem ratowniczym, sposoby zabezpieczenia ratowników oraz wyróżniono podstawowy sprzęt do detekcji prądu zmiennego wykorzystywanego przez Straż Pożarną. Na podstawie zagranicznych norm sprecyzowano sposoby podawania środków gaśniczych w obrębie instalacji PV i przedstawiono elementy służące w pomocy podejmowaniu działań. Najważniejszym elementem pracy było zwrócenie uwagi na zagrożenia oraz możliwości wykrywania ich co przekłada się na bezpośrednie bezpieczeństwo służb ratowniczych działających w budynkach z zainstalowaną instalacją fotowoltaiczną. Całość podparta została literaturą przedmiotu normami i źródłami internetowymi. [Streszczenie Autora]
Marcin Walkowiak ; promotor dr inż. Agnieszka Górska.
Keywords: Akcja ratowniczo-gaśnicza; Budownictwo mieszkaniowe; Fotowoltaika