Ocena systemów teleinformatycznych wspierających proces decyzyjny podczas koordynacji działań ratowniczych oraz zarządzania kryzysowego wykorzystywanych na Stanowisku Kierowania Komendanta Miejskiego w Warszawie [praca inżynierska] (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2022)
W pracy przedstawiono możliwości wykorzystania potencjału systemów teleinformatycznych. Zawarto charakterystykę funkcjonowania Stanowiska Kierowania Komendanta Miejskiego PSP w Warszawie. SK KM PSP posiada podstawowy system wspomagania decyzji, który służy do efektywnego ewidencjonowania zdarzeń i zdalnego koordynowania przepływu informacji. SK KM PSP wykorzystuje potencjał graficzny map cyfrowych i baz danych, które wykorzystywane są na bieżąco, podczas zdarzeń interwencyjnych. Dodatkowo przydatnym narzędziem komunikacyjnym jest terminal statusów, który jednocześnie pozwala monitorować pozycję użytkownika mobilnego oraz utrzymać stałą łączność głosową i tekstową. W pracy zawarto analizy przydatności systemów teleinformatycznych, wykonane na podstawie przeprowadzonego kwestionariusza wywiadu. Ankietowani udzielali odpowiedzi otwartych oraz wskazywali zalety i wady poszczególnych systemów. [Streszczenie Autora]
Łukasz Płaskociński ; promotor st. bryg. dr inż. Jacek Chrzęstek.
Keywords: Transmisja danych; Akcja ratownicza; Zarządzanie kryzysowe; Warszawa (woj. mazowieckie); Województwo mazowieckie