Mobilna aplikacja wspierająca proces szkolenia funkcjonariuszy Państwowej Straży Pożarnej w zakresie ratownictwa specjalistycznego [praca inżynierska] (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2022)
Tematem pracy jest mobilna aplikacja wspierająca proces szkolenia funkcjonariuszy Państwowej Straży Pożarnej w zakresie ratownictwa specjalistycznego. Jej celem było stworzenie koncepcji i realizacja projektu programu, pracującego na urządzeniach mobilnych w systemie Android. Możliwości aplikacji powinny pozwalać na wyświetlanie kursów z działań prowadzonych przez Państwową Straż Pożarną oraz na rozwiązywanie testów sprawdzających wiedzę z danego materiału. Zakres pracy obejmował przegląd literatury, opracowanie projektu, wdrożenie aplikacji oraz przeprowadzenie próby programu na wybranej grupie strażaków. W rezultacie pracy udało się wykonać zadanie. Charakterystyka projektu oraz doświadczenie nabyte podczas jego realizacji pozwoliło wywnioskować, że ciągle rozwijająca się technologia umożliwia coraz lepszy rozwój doskonalenia zawodowego również w tym kierunku. Powstała aplikacja ukazuje szereg możliwości z nią związanych. Podczas przeprowadzenia próby na wybranej grupie strażaków, udowodniono, że forma elektroniczna prowadzenia testów sprawdzających wiedzę z danego zakresu, znacznie skraca czas weryfikacji wyników a tym samym łączny czas poświęcany na przygotowanie, poprawę oraz ocenę skutków kształcenia. Jedną z ogromnych zalet wykonanej aplikacji mobilnej jest to, że można z niej korzystać w każdej wolnej chwili, używając telefony komórkowego lub tabletu. Prowadzona próba ukazała również o jakie funkcjonalności można rozbudować przedmiotową aplikację, m. in. wprowadzenie systemowego ograniczenia czasowego na dany quiz, wyświetlanie czasu pozostałego do końca egzaminu, wyświetlanie błędnie zaznaczonych odpowiedzi. [Streszczenie Autora]
Damian Pelczar ; promotor st. bryg. dr hab. inż. Adam Krasuski, prof. ucz.
Keywords: Szkolenie; Ratownictwo