Ocena wybranych parametrów wytrzymałościowych stali B500SP przy różnych scenariuszach chłodzenia [prac inżynierska] (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2022)
W pracy dyplomowej przedstawiono wyniki badań wybranych parametrów wytrzymałościowych stali B500SP przy różnych scenariuszach chłodzenia. Badania przeprowadzono dla dziewięciu próbek, sześć z nich zostało podgrzane w piecu rurowym do temperatury ok. 880oC. Zgodnie z formową krzywą pożarową trzy próbki schłodzono w warunkach pokojowych, natomiast kolejne trzy próbki ostudzono w wodzie. Po całkowitym wystygnięciu próbek przeprowadzono badanie statycznej próby rozciągania. Otrzymane wyniki zestawiono w tabelach i na wykresach graficznych. Na ich podstawie określono parametry wytrzymałościowe stali zbrojeniowej takie jak granicę plastyczności, wytrzymałość na rozciąganie, wydłużenie całkowite, wydłużenie przy maksymalnej sile, przewężenie oraz ciągliwość. Po przeanalizowaniu wyników stwierdzono, że warunki chłodzenia podgrzanej stali wpływają znacznie na parametry wytrzymałościowe. Podgrzane próbki posiadają mniejszą granicę wytrzymałości, mniej odporne na obciążenia, natomiast osiągnięte parametry ciągliwości nie są zgodne z normą zatem nie spełniają klasy stali zbrojeniowej C. [Streszczenie Autora]
Waldemar Kraus ; promotor st. bryg. dr inż. Renata Kamocka – Bronisz.
Keywords: Wytrzymałość materiałów; Stal