Badanie chłonności maksymalnej kompozycji sorbentowych zawierających w swoim składzie odpad sproszkowanej gumy [praca magisterska] (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2022)
Głównym celem pracy jest sprawdzenie czy sorbenty zawierające odpad sproszkowanej gumy mogą być wykorzystywane podczas działań straży pożarnej jako zamiennik standardowo wykorzystywanych sorbentów. Głównym zadaniem było wyznaczenie maksymalnej chłonności zmodyfikowaną metodą Westinghouse'a. Praca została podzielona na część teoretyczną i doświadczalną. Część teoretyczna opisuje podział sorbentów i charakterystykę poszczególnych ich rodzajów. Przedstawiono w niej także parametry charakteryzujące sorbenty oraz wymagania jakie im się stawia. Część doświadczalna pracy przedstawia cel i zakres przeprowadzonych badań, sposób ich przeprowadzenia oraz budowę stanowiska badawczego. W toku doświadczeń przeprowadzono próby z wykorzystaniem różnych sorbatów. Do prób wykorzystano sproszkowaną gumę bez podziału ze względu na wielkość ziaren oraz z uwzględnieniem podziału na 6 grup wielkości. Do badań wykorzystano 17 sorbatów w tym wodę w celu ustalenie chłonności tej cieczy przez sorbent w kontekście ograniczeń jej wykorzystania w warunkach opadów atmosferycznych. Dokonano analizę otrzymanych wyników uwzględniając właściwości sproszkowanej gumy i sorbatów mające wpływ na chłonność – lepkość kinematyczną, szybkość parowania. Wyniki otrzymane z wykorzystaniem odpadu sproszkowanej gumy porównano z wynikami sorbentu KOPAMEX dopuszczonego do wykorzystania w straży pożarnej. Sorbent ten zawiera jako główny składnik chłonny sproszkowaną gumę. [Streszczenie Autora]
Paweł Rokuszewski ; ptromotor st. kpt. dr Tomasz Węsierski dr Anna Dmochowska.
Keywords: Sorbenty; Tworzywa sztuczne; Akcja ratowniczo-gaśnicza