Weryfikacja funkcjonowania systemów wentylacji pożarowej na podstawie prób dymowych [praca magisterska] (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2022)
Celem pracy jest zweryfikowanie funkcjonowania instalacji wentylacji pożarowej w garażu podziemnym budynku wielorodzinnego. Opracowanie składa się z 7 rozdziałów. Na początku dokonano przeglądu literatury z zakresu bezpieczeństwa pożarowego budynków. W drugim rozdziale przeanalizowano rozwiązania z zakresu różnicowania ciśnień oraz oddymiania klatek schodowych a także omówiono systemy wentylacji pożarowej garaży. Omówiono prawne podstawy opracowywania projektów i obliczeń oraz pokazano przykładowe rozwiązania stosowane powszechnie w budynkach. W dalszej części scharakteryzowano próby z użyciem ciepłego dymu wykorzystywane w celu sprawdzenia działania instalacji oddymiania. W rozdziale czwartym dokonano charakterystyki budynku w którym odbywał się test. W rozdziale piątym w sposób szczególny scharakteryzowano instalację oddymiania garażu podziemnego oraz inne rozwiązania z zakresu ochrony przeciwpożarowej zastosowane w obiekcie. Rozdział szósty przeznaczono na scharakteryzowanie metody badawczej oraz przyjęty sposób przeprowadzania testu. Na końcu opracowania przedłożono wyniki badań. Przedstawiono także wnioski powstałe na podstawie całego opracowania. [Stresczenie Autora]
Piotr Król ; promotor bryg. dr inż. Norbert Tuśnio.
Keywords: Wentylacja