Analiza zagrożeń w procesie produkcji biogazu na przykładzie wybranej instalacji (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Niniejsza praca przedstawia analizę zagrożeń pożarowych i wybuchowych wynikających z produkcji biogazu na przykładzie wybranej instalacji. Praca zawiera opis infrastruktury biogazowni: m.in. zbiorników fermentacyjnych 1 i 2 stopnia, zbiorników buforowych czy zbiornika magazynującego powstały gaz. Opisuje proces powstawania biogazu, jego przetwarzania, oczyszczania, a następnie jego spalania w silnikach kogeneracyjnych. Co za tym idzie opisuje wytwarzanie energii elektrycznej odnawialnej i bezpiecznej dla środowiska. Opisuje zastosowane zabezpieczenia w strefach niebezpiecznych oraz oddziaływanie promieniowania cieplnego na organizm człowieka i działanie fali nadciśnienia w momencie wybuchu na obiekty budowlane. Przedstawia zabezpieczenia i rozwiązanie technologiczne wykorzystane w celu uniknięcia w/w zagrożeń. [Streszczenie Autora]
Marcin Winklarz ; promotor st. bryg. w st. spocz. dr inż. Sylwester Kieliszek.
Keywords: biogazy; Zagrożenie wybuchowe; Zagrożenie pożarowe