Analiza podjętych działań ratowniczo-gaśniczych przez Państwową Straż Pożarną podczas katastrof budowlanych na terenie województwa śląskiego w latach 2005-2019 (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Celem pracy było przeanalizowanie i przybliżenie zagadnień dotyczących katastrof budowlanych. Dokonano analizy rodzajów i prawdopodobnych przyczyn powstawania tego typu zdarzeń. Zostały przeanalizowane akcje ratowniczo-gaśnicze z lat 2005 r. -2019 r. z udziałem Państwowej Straży Pożarnej, które zostały zakwalifikowane jako katastrofy budowlane. Dokonano również analizy obowiązujących przepisów prawnych oraz innych regulacji dotyczących nadzoru i kontroli nad budynkiem oraz innymi instalacjami technologicznymi od momentu projektowania do momentu wyburzania obiektu. Zestawiono porównania zdarzeń Państwowej Straży Pożarnej zakwalifikowanych jako katastrofy budowlane, ze statystykami Głównego Urzędu Nadzoru Budowlanego w skali województwa śląskiego oraz całego kraju. Wykonano analizę zdarzeń podjętych przez Państwową Straż Pożarną działań ratowniczo-gaśniczych na terenie województwa śląskiego. [Streszczenie Autora]
Artur Spyra ; promotor mł. bryg. dr inż. Tomasz Drzymała.
Keywords: Katastrofy budowlane; Województwo śląskie