Badania wytrzymałości mechanicznej lin alpinistycznych wykorzystywanych w PSP ze względu na ich uszkodzenia powstające w działaniach ratowniczych (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Celem niniejszej pracy dyplomowej było doświadczalne określenie wpływu wybranych uszkodzeń eksploatacyjnych na wytrzymałość mechaniczną lin alpinistycznych stosowanych w działaniach Państwowej Straży Pożarnej. W badaniach wykorzystano liny poddane działaniu wysokiej temperatury, zanurzone w środku chemicznym o odczynie kwaśnym, przetarte pod wpływem działania tarcia oraz sprawdzono także linę nieuszkodzoną. Liny umieszczono w maszynie wytrzymałościowej, a następnie rozciągano statycznie do momentu zerwania. W ten sposób sprawdzono, jak uszkodzenia eksploatacyjne wpływają na charakterystyczną cechę lin jaką jest statyczna wytrzymałość na zrywanie. Uszkodzenia termiczne i mechaniczne osiągnęły podobne wyniki powodując spadek wytrzymałości liny o ok. 10 %, natomiast przy uszkodzeniu chemicznym zarejestrowano polepszenie parametrów wytrzymałościowych liny w stosunku do wytrzymałości lin bez uszkodzeń. [Streszczenie Autora]
Sławomir Siwiec ; promotor dr hab. inż. prof. uczelni Daniel Pieniak.
Keywords: sprzęt ratownictwa wysokościowego; Akcja ratownicza