Wpływ nowoczesnych technologii konstrukcji pojazdów na działania ratownicze w zdarzeniach z udziałem środków transportu drogowego (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Niezbędnym narzędziem do podejmowania akcji ratowniczych są pojazdy pożarnicze, które oprócz tego, iż umożliwiają strażakom dotarcie na miejsce zdarzenia to również spełniają wiele innych funkcji. Wraz z dynamicznym rozwojem rynku samochodów na całym świecie skok technologiczny ma miejsce również w Polsce. Dbałość o bezpieczeństwo i niezawodność pojazdów, wymusza również na producentach samochodów specjalnych wprowadzanie nowych rozwiązań konstrukcyjnych. W ramach niniejszej pracy, dokonano analizy wpływu parametrów konstrukcyjnych pojazdów na działania ratowniczo-gaśnicze. Na podstawie analizy wyników badań licznych autorów oszacowano wpływ poszczególnych elementów konstrukcyjnych samochodów ratowniczo-gaśniczych na skuteczność podejmowanych działań.Dokonano również̇ przeglądu nowoczesnych elektronicznych urządzeń́ wspomagających pracę kierowcy stosowanych coraz powszechniej w pojazdach w celu poprawy bezpieczeństwa jazdy. Wprowadzanie zmian w konstrukcji pojazdów pożarniczych jest potrzebne, a nawet konieczne. Bez rozwoju ergonomii w pożarnictwie nie będzie poprawy skuteczności działań ratowniczo-gaśniczych. Nowoczesna technologia pomaga w tym aby strażacy mogli bezpiecznie dojechać na miejsce zdarzenia i ratować zagrożone życie. Dlatego rozwój tej dziedziny jest niezwykle konieczny. [Streszczenie Autora]
Piotr Sawicki ; promotor dr inż. Włodzimierz Kupicz.
Keywords: Pojazdy pożarnicze; Akcja ratownicza