Wpływ impregnacji ognioochronnej na wytrzymałość i moduł sprężystości wybranych gatunków drewna stosowanych w konstrukcjach inżynierskich (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Drewno odpowiednio pielęgnowane może przez setki lat pełnić funkcje konstrukcyjne tak samo trwale jak stal czy beton. Kamień piasek, jak również drewno są niezwykle popularnymi materiałami budowlanymi, niestety drewno jest łatwopalne, a pożary są nieuniknionym składnikiem życia i działalności człowieka. Praca niniejsza opisuje, czym jest drewno, jakie typy drewna używane są w budownictwie. Zgodnie z ustawą o prawie budowlanym, co zostało opisane w rozdziale IV, konstrukcje budynków powinny zapewniać bezpieczeństwo mienia i ludzi. Szczegółowo opisano to w kolejnych podrozdziałach. Najskuteczniejszą metodą uniknięcia pożaru, jest niedopuszczenie do rozprzestrzenienia ognia, lecz nie zawsze jest to możliwe, dlatego też stosuje się różne środki przeciwpożarowe do impregnowania drewna. Tematem pracy jest: „Wpływ impregnacji ognioochronnej na wytrzymałość i moduł sprężystości wybranych gatunków drewna stosowanych w konstrukcjach inżynierskich.'' Celem badań tej pracy jest doświadczalne określenie wpływu impregnacji ognioochronnej na wytrzymałość i moduł sprężystości sosny i buku, wykorzystywanych w konstrukcjach inżynierskich. Wykonano badania własne w warunkach laboratoryjnych. Przygotowano i zbadano 15 próbek drewna naturalnego bukowego oraz sosnowego. Kolejnym etapem badań było impregnowanie próbek w środku przeciwogniowym oraz zbadanie ich wartości modułu sprężystości oraz wytrzymałości na zginanie poprzez przystąpienie do prób zginania statycznego. Napora poruszała się w dół wywierając nacisk na środek badanej próbki powodując jej zginanie. Wyniki badań wskazują na niekorzystny wpływ wybranej metody impregnacji na średni moduł sprężystości co przekłada się na zmianę parametrów wytrzymałościowych. Wartości modułu sprężystości, podobnie jak wytrzymałości na zginanie wykazują tendencje spadkową po impregnacji w środku przeciwogniowym DENDRODEX. [Streszczenie Autora]
Rafał Sawczuk ; promotor dr hab. inż. Daniel Pieniak, prof. uczelni.
Keywords: Konstrukcje drewniane; impregnacja