Analiza techniczno–funkcjonalna systemu łączności radiowej na terenie Komendy Miejskiej Państwowej Straży Pożarnej w Białymstoku (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Tytuł przedstawionej pracy inżynierskiej to Analiza techniczno–funkcjonalna systemu łączności radiowej na terenie Komendy Miejskiej Państwowej Straży Pożarnej w Białymstoku. W pierwszym rozdziale scharakteryzowano popularne systemy łączności takie jak: konwencjonalne sieci analogowe, systemy trankingowe, sieci satelitarne GPS oraz sieci telefonii komórkowej. Drugi rozdział poświecono na scharakteryzowaniu funkcjonowania i organizacji KSRG. Przedstawiono akty prawne oraz zaprezentowano strukturę sieci radiowej w PSP i zasady tworzenia kryptonimów. W trzecim rozdziale scharakteryzowano powiat białostocki oraz przedstawiono jak jest zorganizowana sieć łączności na terenie KM PSP w Białymstoku oraz jaki sprzęt jest wykorzystywany. Czwarty rozdział poświęcono analizie wyników badania ankietowego przeprowadzonego pośród strażaków pełniących służbę w białostockiej Komendzie. Zaprezentowano wyniki badań przedstawiające poziom wyszkolenia strażaków oraz częstotliwość korzystania z systemu łączności. W piątym rozdziale oceniono system łączności KSRG na terenie działania KM PSP w Białymstoku według przyjętych kryteriów. W szóstym rozdziale przedstawiono wnioski oraz zaproponowano koncepcję usprawnienia systemu łączności. [Streszczenie Autora]
Mirosław Sawczuk ; promotor bryg. dr inż. Jacek Chrzęstek.
Keywords: łączność radiowa; Krajowy System Ratowniczo-Gaśniczy; Łączność satelitarna; Województwo podlaskie; Białystok (woj. podlaskie)