Ergonomia pracy funkcjonariusza Państwowej Straży Pożarnej na przykładzie wybranych środków ochrony indywidualnej (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Funkcjonariusze Państwowej Straży Pożarnej zmagają się z wieloma zagrożeniami pochodzącymi z różnorodnych środowisk pracy. Głównym elementem zapewniającym bezpieczeństwo strażakom są środki ochrony indywidualnej. Niemniej jednak ważny jest komfort pracy podczas długotrwałych i skomplikowanych działań ratowniczo – gaśniczych, stąd nacisk na ergonomię pracy. Na potrzeby opracowania zapoznano się z pojęciem ergonomia, a następnie przedstawiono ergonomię pod kątem Państwowej Straży Pożarnej. W dalszym punkcie rozpatrzono pracę funkcjonariusza PSP drogą charakterystyki zawodu, identyfikacji zagrożeń i szacowaniu ryzyka. Do badań ergonomiczności środków ochrony indywidualnej wybrano ubranie specjalne, hełm strażacki oraz rękawice bojowe. Doświadczenie przeprowadzono na terenie jednej z wrocławskich Jednostek Ratowniczo – Gaśniczych w formie obserwacji i kwestionariusza wywiadu. Na podstawie zaprezentowanych wyników badań, analizie literatury przedmiotu, oraz własnych obserwacji i doświadczeń sformułowano wnioski i podsumowano pracę w odniesieniu do zamierzonego celu a także problemu badawczego. [Streszczenie Autora]
Maksymilian Sater ; promotor dr inż. Magdalena Gikiewicz.
Keywords: Ergonomia; Strażacy; Środki ochrony indywidualnej