Dekontaminacja masowa osób przez jednostki organizacyjne Państwowej Straży Pożarnej (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Analiza problematyki dekontaminacji masowej, pokazała, że zadanie to jest na tyle złożone, a skuteczne przeprowadzenie działań przez jedną tylko służbę jest niemożliwe. Wobec czego w Polsce przyjęto podejście dwuetapowe. Dekontaminację wstępną na miejscu zdarzenia, które ma realizować Państwowa Straż Pożarna, przy wsparciu służb i instytucji państwa, polegająca na częściowym usunięciu skażenia, szczególnie zdjęciu odzieży z osób narażonych na działanie czynnika skażającego. Dekontaminację całkowitą, która ma być realizowana przed Szpitalnymi Oddziałami Ratunkowymi i prowadzić do całkowitego usunięcia skażenia z osoby eksponowanej. W celu przygotowania jednostek organizacyjnych PSP do prowadzenia działań z zakresu dekontaminacji masowej, należy opracować spójne zasady przeprowadzenia takich działań. Dotychczas przygotowywano metody postępowania dla konkretnych planowanych wydarzeń, nie opracowano ogólnej procedury postępowania na wypadek konieczności przeprowadzenia dekontaminacji masowej, szczególnie w przypadku zdarzeń nagłych. Praca przedstawia i porównuje dotychczas proponowane koncepcje i metody przeprowadzenia dekontaminacji, co stanowi punkt wyjściowy do przedstawienia metody dekontaminacji. Zwieńczeniem pracy jest propozycją metody dekontaminacji masowej osób oraz wyposażenia technicznego jednostek organizacyjnych Państwowej Straży Pożarnej podczas prowadzenia działań ratowniczych z zakresu dekontaminacji masowej. [Streszczenie Autora]
Sylwester Rychter ; promotor st. bryg. dr inż. Wojciech Jarosz.
Keywords: Dekontaminacja; Ochrona ludności