Ocena potrzeby uzdatniania wody w wybranym gospodarstwie domowym (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
W pracy przebadano wybrane parametry fizykochemiczne próbki wody pobranej z nowopowstałego ujęcia wody dla planowanego budynku jednorodzinnego, znajdującego się w województwie podkarpackim. Praca została podzielona na dwie części: część teoretyczną oraz część doświadczalna. Część teoretyczna obejmuje przytoczenie charakterystyki zasobów wodnych Polski, charakterystykę wód podziemnych oraz powierzchniowych. Określono wymogi parametryczne dla wód przeznaczonych do spożycia przez ludzi z odpowiedniego Rozporządzenia Ministra Zdrowia. Scharakteryzowano zanieczyszczenia występujące w wodach ujmowanych. Przedstawiono metody uzdatniania wody oraz rodzaje dostępnych technologii uzdatniania do użytku domowego. W części doświadczalnej scharakteryzowano stanowisko badawcze oraz przedstawiono przebieg badania. Po otrzymaniu wyników porównano je z wartościami parametrycznymi dokonano wyboru stacji uzdatniania i sformułowano wnioski. Mimo mieszczących się w normie wyników stwierdzono konieczność zastosowania technologii uzdatniania ze względu na przebadanie tylko części parametrów fizykochemicznych oraz brak badania bakteriologicznego. Stacja ta powinna składać się z filtra mechanicznego, układu napowietrzania, zmiękczacza jonowymiennego lub filtra OO, filtra węglowego oraz lampy UV. Wywnioskowano także, że dobór stacji uzdatniania bez badań fizykochemicznych oraz bakteriologicznych jest niecelowy oraz niebezpieczny dla zdrowia użytkowników. [Streszczenie Autora]
Mateusz Rybacki ; promotor dr Anna Dmochowska.
Keywords: Uzdatnianie wody; gospodarstwo rolne